Utama

Utama 2

Geng Stress

TAWARAN HANGAT!!

BANNER UTAMA (728X90) = RM200/ sebulan



BANNER+IKLAN TEKS +ENTRY- RM250/ SEBULAN


REVIEW / ADVERTORIAL - RM50


APA TUNGGU LAGI?? SILA EMAIL


akustress3@gmail.com


Kongsikan Entri Kami

Saturday, 13 April 2013

Info : Inilah Burung Yang Selalu Memekak Di Waktu Pagi Dan Petang (2 Video)


Kepada sesiapa yang biasa melakukan aktiviti luar pada waktu petang, pasti korang akan familiar dengan bunyi burung ni. Burung ni dikenali dengan nama Burung Tuwu. Jom dengar sikit bunyi burung ni in case korang tak ingat.



Burung tuwu atau asian koel atau nama saintifiknya, Eudynamys scolopaceus daripada famili Cuculidae adalah burung tempatan. Ia juga terdapat di beberapa negara Asia lain termasuk India dan China. Burung dewasa jantan spesis ini bersaiz antara 39-46cm. Musim membiak bagi burung tuwu di Asia Tenggara adalah di antara Mac hingga Ogos).

Sewaktu musim membiak, burung tuwu jantan akan berbunyi tanpa henti dari pagi sehingga senja sebagai panggilan untuk menarik perhatian pasangan. Burung tuwu betina berwarna kelabu dan berbintik putih pada kesuluruhan bahagian badan. Spesis ini mempunyai reputasi yang kurang baik, iaitu bersifat parasit. Semasa musim bertelur, ia akan menggunakan sarang yang dibina oleh spesis burung lain. Ia akan memakan telur burung dalam sarang yang dipilih dan burung tuwu betina akan bertelur sebagai ganti. Telur burung tuwu akan dieram oleh burung asal(pemilik sarang) sehingga menetas. Dan selepas itu mereka mengambil alih tugas untuk menjaga anak. satu taktik yang bijak tetapi agak sadis.

Burung tuwu jantan akan mengeluarkan bunyi, koo-ooo ..koo-ooo dengan kuat, nyaring dan berulang-ulang dari pagi(waktu Subuh) sehingga senja..



p/s : Kicauan burung ni boleh didengari sehingga 1 KM!! Kuat gler.. 

Sumber : here

18 comments:

Anonymous said... Best Blogger Tips

1st

Anonymous said... Best Blogger Tips

last

Anonymous said... Best Blogger Tips

At last...

Anonymous said... Best Blogger Tips

4th.atas aku semua babi

Anonymous said... Best Blogger Tips

subhanallah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Kolazz boy anjing kjaan kongkek mak sndiri
-anon changlun

jack ham said... Best Blogger Tips

Salah najib ni. DSAI memerintah habis sume pupus burung memekak ni.jwpn ditangan anda pangkah je DSAI.selesai.reforrrrmasi ini kalilah tuka kjaan woiiiii

Anonymous said... Best Blogger Tips

Rakyat Malaysia dimomokkan bahawa setiap sesuatu yang salah dan setiap kegiatan maksiat adalah berpunca daripada fitnah UMNO. Walhal tiada satu pon penafian peribadi oleh pemimpon yg terlibat itu sendri tetapi berakhir dengan statement 'saya serah kepada peguam saya'.

Anonymous said... Best Blogger Tips

burung ni mest jadi binatang peliharaan DSAI nanti. sbb sama mcm dsai. dsai suka main juboq org, mkn isteri org dan mkn china doll

Anonymous said... Best Blogger Tips

x memekak pun

Anonymous said... Best Blogger Tips

Legend Bunyi ni.. waktu nk p skolah dlu..

Anonymous said... Best Blogger Tips

Huhu...agkla..mmg bsing pn brung ni.. Dlu time jahil pnh bkk tingkap smbil maki brung ni sbb kaco aku tdo ptg2 sbb pnt blk dr skola..huuuu...ingt blk rse brdose plk sbb mrh2 ciptaan Allah..

Anonymous said... Best Blogger Tips

suasana di kampung petang2 mcm ni lah dengan bunyi kicauan burung2 tenang je rasa.. kat bandar? jangan haraplah nak dapat suasana mcm ni

Anonymous said... Best Blogger Tips

opismate aku buat ringtone.. hahahaha... heran sepanjang masa ada je bunyi burung ni, rupanya ring tone...

Anonymous said... Best Blogger Tips

saya suka ajuk bunyi burung ini waktu kecil dulu. dan dia melawan! lagi kuat dia bunyi.

-ameba

Anonymous said... Best Blogger Tips

UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

Nuar Neo said... Best Blogger Tips

apa pelik nama dia,fuck!

Anonymous said... Best Blogger Tips

ni burung gagak

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...